8. listopadu 2013

Cvičit nebo necvičit doma?

při cvičení jógy lze cvičit 2 různými způsoby. Na vedené lekci ve studiu nebo doma podle sestav z knížek či výukových videí. Kterou možnost zvolit? Doma nebo ve studiu? Dnes bych Vás ráýda nalákala na cvičení jógy doma. Uvidíte, že cvičit lze doma i příjemně.



Jóga jako jedno z mála cvičení je koncipováno především ke každodenní samostatné praxi, to znamená ke každodennímu cvičení a praktikování asán (pozic). Je ale jen málo lidí, kteří mohou každý den chodit cvičit do studia nebo fitcentra, proto se samozřejmě naskýtá otázka, zdali cvičit doma. Za mě je odpověď na tuto otázku jednoznačně - ANO! 
Ze své zkušenosti ALE dobře vím, že donutit se cvičit doma je úkol nadlidský, mnohdy takřka nemožný. Není čas, musíte udělat toto, pak zase tamto, v televizi běží zajímavý film nebo je přece třeba sledovat facebook a jiné sociální sítě. Mnoho z Vás by v této chvíli ještě jistě namítlo, že na cvičení doma nemají prostor, že cvičit před svým manželem, manželkou, přítelem, přítelkyní by bylo trapné, styděli byste se atd. Je spoustu argumentů, proč to zrovna doma nejde. Na druhou stranu je ale mnoho argumentu proč doma cvičit. Zkusila jsem se zamyslet, trochu Vám to sesumírovat a inspirovat Vás k tomu, aby jste to alespoň vyzkoušeli:
  1. Uděláte si chvilku čas na sebe - zapomínáme na to, že trávit chvíle sami se sebou jsou pro náš život velmi důležité a podstatné. Vlivem partnerů, rodiny, dětí se měníme ze slůvka JÁ na slovíčko MY a zapomínáme sami na sebe. Tím, že se sami sobě dostatečně nevěnujeme si taky zaděláváme na pořádný emoční malér. Po pár letech pak najednou zjistíme, že nejsme sami sebou, že se cítí nešťastně a nenaplněně. A je to. Otevírá se prostor pro změnu. Zkuste se sami sobě věnovat více, nezapomínejte se rozmazlovat a odměňovat. Věnujte čas svému tělu právě tím, že si zacvičíte a uděláte tak něco pro své zdraví. 
  2. Nabijete se energií - kolik z Vás přijde domů z práce/školy a máte energie na rozdávání? Já častokrát ne, naopak jsem tak zralá zalehnout na matrace. Je ale prokázané, že pasivní relaxace není pro lidské tělo a psychiku tak výživná a zdravá jako aktivní odpočinek - tedy nějaká forma pohybu. U cvičení jógy si jednak zacvičíte, posílíte tělo, ale také odpočinete, vypnete neustále pracující mozek a ponoříte do svého nitra. Po nějaké době se přistihnete, že už v práci myslíte na to, jak tu zaneprázdněnou hlavu večer doma před cvičením vypnete.
  3. Máte své tempo - nikdo a nic na Vás netlačí. Sami si stanovujete tempo cvičení podle sebe. Nestojí nad vámi lektor a neurčuje Vám, kdy se nadechnout a kdy vydechnout, jak dlouho v pozici setrvat a kdy si odpočinout. Jste sami svým vlastním pánem a můžete cvičit co chcete, jak dlouho chcete. Doma se s nikým nesrovnáváte, jste sami sebou. 
  4. Ušetříte za vstupy na lekce - vedení lekcí jógy není jednoduché. Proto za lekci zaplatíte více než za vstup do posilovny. V tomto směru je domácí cvičení top! Pro cvičení doma stačí jednorázový nákup karimatky a můžete začít. Na druhou stranu cvičení ve studiu má jednu nespornou výhodu a to je - vedení! 
  5. Jste v teple domova - nespěcháte z práce, neženete se přes celé město, aby jste stihli lekci v danou hodinu, v zimě se nemusíte čvachtat v roztopeném sněhu. Nemrznete na autobusové zastávce a nenadáváte na to, že autobus přijel o 10 min později než měl a Vy už jste měli na lekci být!
  6. Můžete inspirovat členy své rodiny - se členy domácnosti se cvičí nejlépe! Když začnete cvičit, tak se k Vám automaticky přidají a zkouší to co Vy. Třeba časem inspirujete přítele, přítelkyni, manžela nebo manželku, aby cvičil s Vámi nebo třeba začal dělat něco jiného co ho baví. Váš zápal je bude inspirovat. 
Dovětek: Já osobně kombinuji cvičení doma a cvičení ve studiu. Každé má své klady a zápory. Cvičení s ostatními lidmi mě neskutečně nabíjí a hecuje mě k většímu nasazení během cvičení, mnohdy na hodinách vydržím v pozici déle než doma. Taky je obrovskou výhodou, že máte na své straně lektora, ten Vám  pomáhá, upravuje pozice.

Takže je to na Vás,  každý máme svoji cestu, cvičení zdar

Namaste, Petra

3 komentáře:

  1. Dobrý den,
    Váš blog je opravdu inspirující. Strašně ráda bych chtěla začít cvičit jogu v pohodlí domova, tak jsem se chtěla zeptat, jak na to. Měla jsem v plánu začít cvičit s pomocí tutorialu na youtube, ale nevím, jestli mě to při joze nebude spíše rušit. Je dobré si nastudovat pozice dopředu? Nebo byste mi poradila něco jiného? Chození do studia bohužel z několika důvodů momentálně není tak úplně možné. Mockrát děkuji za radu. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    Váš blog je opravdu inspirující. Strašně ráda bych chtěla začít cvičit jogu v pohodlí domova, tak jsem se chtěla zeptat, jak na to. Měla jsem v plánu začít cvičit s pomocí tutorialu na youtube, ale nevím, jestli mě to při joze nebude spíše rušit. Je dobré si nastudovat pozice dopředu? Nebo byste mi poradila něco jiného? Chození do studia bohužel z několika důvodů momentálně není tak úplně možné. Mockrát děkuji za radu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      moc děkuji, to mě moc těší:) já osobně bych Vám doporučila zkusit si najít právě na youtube nějaké příjemné video, nejdřív si ho jen pustit a skouknout, pak si podle nějak zkusit zacvičit a sama uvidíte, jak se budete cítit nebo jestli Vás to bude rušit. Já doma používám videa z Jóga virtual - jogavirtual.cz, která jsou česky. Je jich tam spoustu a je na výběr i celá řada stylů od dynmické jógy přes klasickou hatha jógu.
      Další variantou je pak koupit nebo půjčit si nějakou knihu o józe a začít zkoušet sama podle sebe. V tomto případě doporučuji André van Lysebetha - Učíme se jógu a Jóga. Jsou tam základní sestavy na cvičení jako je Pozdrav Slunci a také Rišikéšská sestava a Pozdrav Měsíci. Studiu předem Vám určitě pomůže, ale nejlepší ze všeho je prostě začít:) jakkoliv - ať už třeba meditací nebo koncentrací na dech, pár jednoduchýma asánáma, vše se počítá:)
      Pokud budete chtít poradit, které konkrétní asány se pro začátek hodí, pisněte mi na email petra.kucerov@seznam.cz;) ráda pomohu.
      Zdravím, Petra K.

      Vymazat