5. listopadu 2013

A co muži a jóga?

Na hodinách jógy se setkávám ve velké většině pouze se ženami. Jak je to ales  muži a jógou? Je to jen pro holky nebo i chlapům může jóga do života něco vnést? 
Adam Levine - frontman Maroon 5 je známý jogín
Když zkusíte na internetu zadat do vyhledávače slovo jóga, vychrlí se na Vás obrovské množství krásných a štíhlých žen pózujících na všemožných pohádkových místech - skalách, lesích, plážích. Chlap téměř nikde. Mediální obraz jógy je reprezentován hlavně ženami a primárně i zaměřen hlavně na ženy. V dnešní době k tomu ještě přispívá touha žen zhubnout a vypadat krásně. Ostatně tak jsem se k tomu dostala i já, co si budeme nalhávat.
Z vlastního průzkumu v okruhu mých přátel jsem zjistila, že pro českého muže jóga není dostatečně fyzicky náročné cvičení. Převládá názor, že se jedná o nudné cvičení pro babky. Jóga je vlastně takové protahováníčko svalíčků, pro „pravého" muže se nehodící, neatraktivní forma cvičení. Tuhle větu, ač už různě jinak formulovanou, jsem za dobu cvičení slyšela nesčetněkrát.
V neposlední řadě je to mužská ješitnost, která tento obraz - jóga je jen pro ženy - sama vytváří. 
Ano, Ano, přiznejte si to chlapi. Když Vám něco nejde tak dobře jako Vaší ženě, nebo kterékoli jiné ženě, necítíte se úplně jistí v kramflecích, že ano?:) Ženy jsou totiž o něco víc ohebnější než muži a proto jim cvičení jógy jde zpočátku lépe. Muži se obecně považují za více fyzicky zdatné a je to pravdou. A tímto se dostávám ke kořenům cvičení jógy.

Jóga jako taková byla od pradávna převážně doménou mužů! V Indii, kde toto cvičení vzniklo se cvičilo (a stále cvičí) v tzv. Ašrámech - něco jako klášter - kde učitelé jsou převážně muži. Pokud si pustíte nějaké starší video známých indických jóga guru, tak opět nenajdete žádnou ženu. Samí muži. Veškeré texty ze kterých jóga jako cvičení vychází jsou psány (a tedy byly i praktikovány) taktéž muži. Taková Ashtanga jóga, ve které je přísný řád pozic a klade důraz na pravidelnou praxi, je přímo zrozená proto, aby ji cvičili muži. Jedná se o velice náročné fyzické cvičení, mimo jiné. Proto není pravdou, že je jóga pro steré báby. Jógou nevyměknete ani se s Vás nestane méně mužný chlap. Naopak se Vám může stát, že pravidelným cvičením posílíte celé tělo a vyrýsujete si svaly. 

Namaste, Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat