15. prosince 2016

Cestování vol.2 - Jak na ubytování bez cestovky

Pokračuji v sérii článků o cestování, neboť to je v posledních několika měsících má veliká vášeň a láska. Jednou se zamilujete a už Vás to do konce života nepustí, věřte mi;) Čím dál více začínám přepočítávat cenu za materiální věci, které jsem si ještě před pár lety toužila kupovat - oblečení, kosmetiku, nákup nového mobilu apod. na ceny za letenky, počet nocí v nějaké exotické zemi nebo třeba jen koupi kokosového ořechu na pláži. Touha po tom, vidět celý svět mi v posledních pár měsících pomaličku polehoučku nedává spát, jako bych si nazula toulavé boty a už je nemohla sundat, a tak je jasné, že další osud mého blogu a jedna jeho část bude do budoucna věnována i tomuto;) Dnes mám pro Vás pár vlastních zkušeností jak velice elegantně a jednoduše řešit ubytování všude na světě. A hlavně povzbuzení, že nemusíte kupovat drahé zájezdy a ubytování přes cestovní kanceláře, které si často vezmou na provizích za zprostředkování více, než je skutečná cena ubytování. 



S rezervací ubytování sama i přes cestovní agentury mám mnoho zkušeností a už téměř 10 let se od cestovek stále více odtahuji. Myslím si, že po letošních výletech jsem definitivně propadla skepsi vůči jejich službám, jelikož možnosti současné doby už nabízené služby agentur výrazně přeskočili. Nějakou dobu už moc nerozumím, proč si lidé stále zájezdy od cestovek kupují, ale asi jsem naladěná na jinou notu, než tito zákazníci. Každému podle jeho chuti:) Tato doba je úžasná a díky mobilním technologiím si dnes doslova člověk může zarezervovat své vysněné ubytování, kdekoli ve světě, třeba z kavárny na rohu (Vlastní zkušenost. Takto jsme fungovali také před dvěma lety ve Francii, Itálii, letos v Irsku a na Bali! Není to tedy jen výsadou Evropy, nemusíte se bát, že byste v exotice narazili na neřešitelný problém, že nebudete mít kde bydlet). Navíc internetové pokrytí, co se Ásie týká, je ještě o jednu třídu lepší než v celé Evropě dohromady, tedy i v „džungli" se podle GoogleMaps najdete bezproblémově, stejně tak si z té džungle zavoláte přes aplikaci taxíka nebo objednáte zmiňované ubytování. Wifi je také všude na ubytováních běžným standardem, máte tedy jistotu, že rezervaci můžete vždy v klidu provést až na místě;) Není to úžasné?!

V letošním roce jsem pro výběr a rezervaci ubytování používala několik mobilních aplikací a webových stránek, které bych tímto chtěla doporučit a představit i Vám. Možná, že některé z nich už znáte, ale s některými jste se třeba ještě neseznámili a to by byla škoda;)
V první řadě je třeba si dopředu zjistit a ujasnit, jaké jsou vaše cenové možnosti a Vaše míra úspornosti, co se luxusu týká. Já letos na Bali zjistila, že jsem se v tomto směru docela podcenila a že mé přesvědčení, že zvládnu i pobyt ve velice skromném pokoji, vzal po týdnu za své. Buďte k sobě v tomto tedy upřímní, protože při delším cestování se Váš práh standardu velice rychle ukáže a samotná kvalita ubytování bude mít na celkový dojem z destinace obrovský vliv. Na vlastní kůži jsem zažila, jak taková prkotina, jako velikost pokoje a klimatizace, může zkazit celkový dojem z nádherného místa (protože když v noci nemůžete dýchat a topíte se ve vlastním potu na malé posteli v pokoji bez možnosti otevřít okno, Váše nálada po takové noci spadá do kategorie Zabiju všechny, kdo se na mě jen křivě podívají. Stačí ale poprosit o ovládač ke klimatizaci či změnu pokoje, za menší poplatek samozřejmě, a rázem se z místa stane jedno z nejhezčích a nejpříjemnějších ubytování.:) Cenový rozdíl přitom není tak velký, není tedy vždy účelné snažit se na věcech ušetřit za každou cenu). 
A tady už jsou 4 mé nejoblíbenější aplikace a webovky:  
  • Booking.com - internetová platforma pro hledání snad největšího množství ubytování v celém světě! Najdete tady od levných hostelů až po luxusní hotelové komplexy, domácí ubytování u místních nebo i speciální nabídky a doporučení od správců stránek. Obrovská výhoda vyhledávače jsou veřejná hodnocení lidí, kteří se v daném ubytování ubytovali před Vámi a o svém pobytu napsali recenzi. Díky tomu můžete najít přesně to, co Vám vyhovuje. Na Bali jsme hledali ubytování, kde celkové hodnocení nešlo pod číslo 8 z 10, v Evropě bych se nebála jít ještě níže. Vždy jsme bydleli v skvělém 
  • Airbnb - vyhledávače ubytování v soukromí, také celosvětovka. Najdete tady levné a mnohdy i velice stylové ubytování. Je tady možnost sehnat jak sdílené pokoje, ale také např. celé domy, vily nebo byty! Často tady najdete ubytování, které nikde jinde nefiguruje, nabízejí ho obyčejní lidé obyčejným lidem. Pokud se zaregistrujete a přizvete své přátele, dostanete od serveru na první objednávku ubytování štědrou slevu;) 
  • Couchsurfing.com - celosvětově oblíbené webovky s nabídkou spolubydlení a přenocování zdarma. Tato možnost je pro dobrodruhy, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké je to bydlet přímo u místních lidí, chtějí se s nimi seznámit a načerpat atmosféru dané destinace skutečně z první ruky. V mnoha případech Vám váš hostitel doporučí restaurace, kam se vydat, co vidět, čemu se vyhnout, někdy se od Vás nehne ani na krok a bude s Vámi chtít trávit čas, někdy Vás nechá napospas osudu. Já jsem strávila couchserfováním 2 týdny v Itálii a každý zážitek byl jiný a jedinečný. Díky couchsurfingu jsem spala v malém pokoji na matracích a gauči s 8 lidmi, jedla nejlepší pizzu svého života v malé zapadlé pizzerii v Bologni, zažila večerní festival kejklířů a akrobatů v Raveně, pila Spritz a dojídala zbytky na večerním veřejném rautu, večeřela domácí těstoviny uvařené našim italským hostitelem, zkoušela tradiční italský alkohol na bytové párty v centru Říma a spoustu dalších úžasnýých zážitků, díky kterým se mi tato dovolená vryla velice výrazně do paměti. Věřte, že na takovou dovolenou nikdy nezapomenete;) Od couchsurfingu lze očekávat neočekávaná a možná proto je to tak oblíbená možnost levného cestování.
  • Hostelworld - perfektní aplikace a webovky, které shromažďují pouze hostely. Pokud jste tedy milovníkem hostelů, je to přímo pro Vás. Aplikaci doporučuji pro cestu na západ, já využívala hodně v Irsku, funguje ale i v Ásii, jen tam nemáte jistotu čistoty. Za rezervaci sice musíte zaplatit menší poplatek, což je oproti booking.com malinko nevýhoda, zato v ní ale najdete i hostely, které na booking,com nejsou a jejich ceny jsou nižší a místa zajímavější. Je tam také systém recenzí, hodnocení a filtrování vyhledávání, takže si najdete to, co Vám přesně vyhovuje. Navíc bydlení v hostelu je opravdu zábava, v mnoha z nich jsou velké obývací místnosti, kuchyně a spousta dalších vychytávek, které Vám při objevování okolí mohou pomoci.  

Možností jak najít ubytování je samozřejmě ještě daleko více, ale tyhle čtyři mám vyzkoušené a ubytování přes ně běžně zařizuji a používám. Doma na vyřízení záleží na každém, já objednávám buď dopředu nebo klidně i pár hodin před příjezdem na místo, kde se chci ubytovat. V některých destinacích si s ubytováním třeba vůbec nemusíte lámat hlavu dopředu a můžete jet úplně bez plánu, třeba ve Francii, kde je neskutečné množství kempů, ve kterých vždy místo najdete, nebo na Bali, kde je nejlepší se ptát na ubytování až přímo na místě nebo v Irsku, kde je snad největší síť hostelů, co jsem kdy zažila. Je to na Vás, zkuste to, je to jednoduché a o to víc Vás bude bavit!

Mějte se a smějte se, Vaše P. 

Žádné komentáře:

Okomentovat