13. prosince 2016

Cestopis Bali a Lombok část. I - Jak jsme se rozhodli navštívit Indonésii

S více než měsíčním skluzem s přispíváním a psaním blogu, jsem se konečně znovu posadila ke klávesnici a začala psát. Návrat po tak dlouhé době ve zcela odlišné kultuře, mě ovlivnil natolik, že jsem se o celé naší cestě do Indonésie rozhodla napsat více příspěvků, jelikož zážitky opravdu stojí za to:) Zároveň mám chuť se s Vámi poděli i o mnoho mých postřehů a rad, pokud se třeba na Bali nebo kamkoli do asijské exotiky chystáte. Dozvíte se také, co mne na Bali a Lomboku nadchlo a co už méně. Poradím jak vycestovat bez cestovky a zajištěného ubytování, která místa na Bali vynechat a která naopak určitě neopomenout. Taky Vám trochu přiblížím život na ostrově, místní zvyky, tradiční jídla a pití a dám tip na pár cestovatelských rad do začátku. Máte se prostě na co těšit! A já už se taky těším, co na to všechno řeknete!

S levným cestováním do exotických koutů světa se poslední dobou roztrhl pytel a i já dlouho koketovala s myšlenkou, vyjet skutečně hodně daleko za hranice matičky Evropy. S Davidem jsme, dá se říci, celkem cestovatelsky zdatní, ale ještě nikdy jsme se nevypravili až na druhý konec země do absolutně neznámého světa, kde vše funguje jinak než tady v poklidné Evropě. Ásie, tak jak ji člověk zná z vyprávění, budí dojem exotického snového ráje, kde žijí fascinující zvířata a příroda je téměř nedotknutá. Naše odvaha na cestu na východ rapidně vzrostla po loňském výletu do Karibiku, kde jsme zjistili, že se nám „dlouhé cesty" líbí daleko více než týden někde v Řecku (tímto nehaním Řecko, nenechte se mýlit;). Pro mne osobně bylo nejdůležitější zjištění, že i přes mé obavy z létání, jsem schopná 9 a půl hodinovou cestu v letadle přežít docela bez úhony. Posilněná o tuto zkušenost, jsem si začala věřit na mnohem vzdálenější destinace.

Už ani nevím jak jsme přišli právě na Bali, ale myšlenka na měsíční výlet do Indonésie a procestování celého ostrova Bali a vedlejšího ostrova Lombok, nás začala lákat někdy na začátku tohoto roku. V té době jsme přemýšleli, kam se podíváme na svatební cestu a tak jsme se rozhodli, že místo lehárka a pohodičky někde v klasických evropských turistických destinacích, poletíme na druhou stranu zeměkoule a zjistíme, jak se žije jinde. Lákala nás představa, že uvidíme džungli, malá rýžová políčka, mohutné sopky a úžasný podmořský život pod hladinou oceánu. Bali nahrával také fakt, že je z 90% hinduistická země (i přesto, že Indonésie je z 90% muslimský stát. V klidu zde vedle sebe žijí muslimové, hinduisti, buddhisti, křesťané a animalisti), kde se posledních pár desítek let silně rozvíjí jógová kultura a komunita. Dokážete si asi představit, jak jsem si opět (stejně jako v Karibiku) malovala jógu při východu a západu slunce, na pláži, v horách apod. Nebudu lhát, dopadlo to dost podobně jako loni.

V minulém příspěvku jsem psala o tom, kde se dají sehnat a koupit přes internet levné letenky, co jsem ale nezmínila, je doba jejich nákupu! Na nákup letenek s nejvýhodnější cenou obvykle bývá nejvhodnější doma 4 - 6 měsíců před plánovaným odletem do cílové destinace (pokud víte, kdy chcete letět). Pokud nejste vázáni na termín, ještě se Vám to zjednodušuje, neboť můžete narazit na skutečně excelentně levné ceny, které v době hlavní sezóny mohou odpovídat třeba desetině konečné ceny a to už se nákup fakt vyplatí! Dle této zásady jsme se také od ledna pomalu a jistě začali ohlížet na letenkových serverech (letuška, superletuška, skyscanner, kiwi, kayak apod.) po nabídkách na letenky do Denpasaru. V dubnu vyběhla akce za 12,5 tisíce zpáteční let s docela příjemnými přestupy od China Eastern se stop-overem v Śanghaji a bylo rozhodnuto! (Stop-over je možnost bezvízově vycestovat mimo letištní zónu do cca 72 hodin, délka bezvízového styku záleží na dané destinaci přestupu. V současné době tuto možnost poskytuje celá řada asijských metropolí jako Peking, Bankok nebo Kuala Lumpur atd. Pro nás to tedy znamenalo navíc téměř 2 dny strávené v asijském velkoměstě východní Číny;) Rezervováno, zaplaceno, koupeno a teď už se jen těšit na listopad!  

Bali leží těsně pod rovníkem a je součástí Indonéského souostroví, které se skládá z několika nesourodých větších ostrovů, každý s trochu odlišnou kulturou a zázemím. Kolem ostrova z moře vybíhá velké množství menších exotických ostrůvků, které jsou svým charakterem od rušného a lidnatého Bali odlišné. Řeč je především o ostrovech Nusa Lembongan, Nusa Ceningan, Nusa Penida, větší ostrov Lombok (asi stejně velký jako Bali) a na jeho severozápadě prstenec tří malých tropických Gili Islands - Air, Meno a Trawangan, které mají vyhlášenou pověst jako místa klidu a pohody (Trawangan pak ještě pro svoje houbičkové párty;). 
To vše leželo několik tisícovek kilometrů před námi, když jsme 17. listopadu nasedali ráno v Ostravě do vlaku a vůbec jsme netušili, co nás na cestě všechno potká. Naše velké dobrodružství začalo v chladném ránu na Havířovském vlakovém nádraží a my mířili vstříc všemu a mysleli si (bláhově), že jsme na všechny strasti cesty dobře připravení. Vždyť to přeci nemůže být tak jiné jako tady;) Nemohli jsme se mýlit více! 
:D

Těšte se na první šoky z letu, čínské metropole Šanghaj a první dojmy po příjezdu na Bali, už zítra:)

2 komentáře: