17. října 2016

Podzimní půst a jak na to

Na začátku jara jsem psala článek na téma detoxikace a očištění organizmu, kdy jsem praktikovala očistu skrze ovocné a zeleninové šťávy. Jaro je skvělé období v roce, kdy tuto aktivitu provádět a očistit tělo po Vánocích a zimě od všeho, co jsme na něj (a do něj) za tu dobu nabalili. Věděli jste ale, že podzim je na tom dost podobně? Podzim je skvělé období v roce, které je svým charakterem jaru částečně podobné - něco starého končí (léto se chýlí ke konci) a něco nového začíná (pomalu a jistě přichází zima). Půst je skvělá příležitost jak obnovit po létě svoje síly:)

 V minulém týdnu, v úterý večer jsem se rozhodla, že už přišel ten správný čas opět si jídelníček trochu odlehčit a zpestřit si ho jedním dnem půstu. Myšlenka na den bez jídla přišla úplně přirozeně, takže jsem se nechala jejím popostrčením vést. Navíc to bylo příhodné, protože následující den - středa, je pro mne vždy odpočinkovým dnem. Nemám žádné lekce, mohu věnovat čas sama sobě a tím pádem se mi v tento den půst lépe dodržuje. Takže jsem se dnes ráno vypravila do práce vybavená pouze zeleným a bylinkovým čajem s představou, že dnes prožiji pouze na těchto dvou tekutinách a samozřejmě také na čisté vodě. Voda je v den půstu velice důležitá, obecně se doporučuje pít pravidelně během dne, až do celkového množství cca 2,5 litru. Pokud pijete do toho také čaje, doporučuje se vypít stejné množství čaje a stejné množství vody. Pozor! Neprolévejte tělo šíleným množstvím tekutin! Nemá smysl se při každém menším náznaku hladu prolévat hned vodou. Více vody než je běžné nemá výraznější či lepší efekt půstu. Naopak, i vodou, stejně jako jakoukoli jinou tekutinou, se lze v jejím nepřiměřeném množství (při)otrávit. Je třeba přistupovat ke konzumaci s rozumem - 2,5 litru tekutin denně je dostatečné množství. 

Prvotním efektem půstu je očištění těla od všeho nepotřebného - nadměrné tukové tkáně, škodlivých látek, nahromaděných zbytků potravy ve střevech a také odlehčení trávicího traktu. Má však i druhou stránku a to je (především pro jógu) velice zajímavé - pomáhá nám trénovat naši vůli. Při józe je pravidelnost a tedy i silná vůle velice důležitá (vím o tom své a potřebuji trénovat vůli jako sůl:), takže pokud budete provádět pravidelně půst, stejně tak jako si vytvoříte jakýkoli jiný návyk, budete tím posilovat Vaši vůli a bude se Vám lépe dosahovat toho, co v životě chcete. Vytrénujete si vytrvalost, trpělivost a naučíte se poradit si i s nepříliš příjemnými stavy ve vašem životě.

Jak na to? 
Ze začátku si většina lidí řekne, že den bez jídla je takové malé mučení. Leknou se, že budou slabí a budou hladoví, budou se cítit nepříjemně a vůbec - proč bychom takové týrání měli podstoupit? Dá se to vůbec vydržet? Jak si odepřít na celý den všechny ty krásně vonící dobroty? Nebudu lhát, není to jednoduché. Každopádně den bez jídla Vás neoslabí do té míry, že byste omdlévali na ulici. Dá se to zvládnout, ale člověk se musí trochu zapřít a najít si důvod, proč něco takového chce podstoupit. Zkuste těchto pár mých tipů, jak zvládnout půst nebo detoxikaci snesitelněji: 
  • Motivujte se - zvolte si důvod, proč chcete držet půst. Může to být jen proto, že to chcete vyzkoušet, že chcete zlepšit svůj zdravotní stav, odlehčit a pomoci svému tělu. Dobré je celý den si ten důvod připomínat, případně si ho někam napsat a vyvěsit na viditelné místo. Lépe si tak udržíte myšlenky a chutě na uzdě:)
  • Najděte si nějakou činnost a tou se zabývejte - pište, čtěte si, jděte sportovat (né do úmoru), pracujte, sledujte film, přednášku, jděte se projít do přírody...Zvolte cokoli, co Vaši mysl zaměstná tolik na to, abyste na hlad a třeba i nepříjemnější projevy půstu (bolest hlavy, kručení v břiše, ospalost a únava) nemysleli. 
  • Nesdělujte všem, že zrovna dnes držíte půst - zkuste tuto možnou touhu omezit, na co nejmenší množství lidí. Vyhnete se jednak nepříjemný reakcím ze strany svým přátel, rodiny a kolegů, kteří se Vás budou zaručeně snažit přesvědčit, že pokud budete jeden den hladovět, umřete nebo si poškodíte nenávratně své zdraví. K tomu, pokud budete mít chápavější okolí, můžete se dostat do momentu, kdy budete z jejich strany cítit tlak na zvládnutí průběhu celého půstu (Už jsem to přece řekl tolika lidem, to musím zvládnout!). Na jednu stranu je to silně motivační, na druhou stranu je to ale i nátlak na úspěšné dokončení půstu. 
  • Zvolte vhodné dny - např. takové ve kterých se uvádí, že se půst nebo očištění organismu provádí lépe - Novoluní a Úplněk. Je to sice taková berlička, ale proč to nezkusit?:) 
  • Všechno je o hlavě - jasně v břiše kručí, jsme unavení, ale čím více si budeme připouštět, že jsme hladoví, budeme sledovat projevy svého těla a dopady půstu na náš organismus, tím hůře se budeme cítit. A tímto se vracím k bodu 1 - zaměstnávejte svou mysl!
  • Neotevírejte ledničku - vyhněte se místům, kde voní jídlo - samozřejmě pokud je to možné. V tento den si odpusťte návštěvu supermarketu, pekárny, restaurace. Zkuste, pokud to jde, se všem těmto místům vyhnout, nebude Vás to tolik lákat a nebudete se trápit. 
  • Pozitivně se nalaďte alespoň den dopředu. Berte to sportovně a nekárejte se, pokud se Vám to třeba hned nepovede. Pozitivní přístup je záruka budoucího úspěchu. 
A protože jsme měli 16.10. úplněk, využila jsem ho a ještě v pondělí po něm si půst zopáknu, tentokrát od rána do večera :)
Ať se Vám daří,
pokud se rozhodnete půst vyzkoušet, napište mi své dojmy a zážitky, pocity, budu ráda za komentáře


Vaše P.





Žádné komentáře:

Okomentovat