20. října 2016

Jak pozitivně motivovat sám sebe

Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak tento článek nazvat. Měla jsem spoustu nadpisů, které se hodily, ale se kterými jsem nesouznila. Dnes ráno po cestě do práce mi to konečně došlo a věci do sebe zapadly jako kostičky puzzle. Někdy máte něco na dosah, je to tak blízko, ale Vy na to prostě ještě nemůžete dosáhnout, nemůžete se té věci dostat na kobylku. Pak přijde okamžik (obvykle v tu nejméně vhodnou dobu k jeho realizaci - řízení je skvělá doba pro napsání článku:D), kdy víte, co máte dělat, jak to máte dělat a cítíte, že už jste to vlastně téměř udělali. Říká se tomu vnuknutí, intuice nebo šestý smysl, já tomu říkám AHA moment.

Dnešní článek je o motivaci, což je možná z úvodu ne příliš poznatelné, ale ve své podstatě je motivace před stupněm k tomu, aby k Vám nějaké „vnuknutí" přišlo. Jak ale motivovat sám sebe? Obecně se dá říci, že my lidé běžně známe a využíváme vnější motivaci či motivátory - když budeš hodná/ý, dostaneš lízátko. Když budeš dělat dobře svou práci, budeš za to patřičně finančně ohodnocen apod. Vnější stimuly způsobují, že jednáme tak, abychom něčeho dosáhli. Vnější motivaci, ale časem vede ke ztrátě schopnosti být motivován. Po jisté době už Vám nestačí, že za pár hodin navíc dostane pár stovek korun, tak nějak otupíte a motivace pro jednání je ten tam. A tady přichází na řadu vnitřní motivace - to jak my dokážeme sami sebe vyburcovat k nějaké činnosti, nějakému konání. Problém s vnitřní motivací je ten, že na každého platí něco jiného. Je třeba na své vnitřní motivační mechanismy přijít, věnovat se tomu, zjistit co nás skutečně dokáže nakopnout. Je velice důležití tyto mechanismy znát, protože v životě každého může přijít doba, kdy budete potřebovat motivovat sami sebe. Motivace zvenčí se stane neúčinnou. Ať už budete chtít uběhnout maratón, zhubnout 10 kilo nebo se naučit hrát na kytaru, vždy budete potřebovat vnitřní motivaci, abyste svého cíle dosáhli. Zápal, který nevyhoří po prvním neúspěchu, ale vydrží a Vy z něho můžete čerpat až k dosažení svého cíle.  

Pokud nevíte, co Vás motivuje, mám pro Vás několik tipů na to, jak se napojit na proud motivace v nás, na vlastní inspiraci a kreativitu, díky které pak lépe můžete dosáhnout svých přání a cílů:
    I časopisy mohou být zdrojem motivace
  • Kvalitní literatura a média - vše co čtete, co sledujete a čemu dáváte vaši pozornost, Vám přináší do života energii. Pokud budete sledovat v televizi pokleslé politické debaty, záznamy z poslanecké sněmovny nebo pořady, kde se lidé mezi sebou hádají, budete si vědomě takové lidi a jejich energie skrze televizní obrazovku zvát do svého života, do svého obývacího pokoje. A upřímně - Naplňují Vás tyto pořady dobrým pocitem? Chtěli byste s těmi lidmi trávit Váš volný čas? Pokud cítíte, že ne, vyhněte se pořadům, které šíří strach, negaci, negativní zprávy a nahraďte je kvalitnějšími informacemi - poslouchejte rozhovory s inspirujícími lidmi, čtěte příběhy úspěšných lidí, sledujte jejich životní kroky a nechte se jimi inspirovat. Zahrňte se kvalitní literaturou, která Vám dá více, než čtení bulvárních plátků, návodů v časopisech a toho, co zrovna frčí v módě. Zkuste se začíst do knih jako jsou Čtyři dohody (D.M.Ruiz), Moc přítomného okamžiku (E.Tolle), Dalajlámova kočka (M. David), Jíst, Meditovat, milovat (E. Gilbert) apod. Pokud máte radši časopisy, tak skvělá volba pro motivační četní jsou časopisy First ClassForbes nebo má milovaná Jóga Dnes, kde najdete celou řadu rozhovorů, příběhů a motivujících článků. Využít můžete i filmy. Já osobně si několikrát za rok pouštím film Pokojný bojovník. Je to o muži, který se naučil porazit své ego, nalezl sám sebe a tím i dosáhl toho, co v životě chtěl. Ten muž se jmenuje Dan Millman, film je natočený podle jeho pravdivého životního příběhu. Dnes je to jeden z nejznámějších amerických speakrů a filozofů, napsal celou řadu inspirujících knih a přednáší o své životní cestě po celém světě (tak snad dorazí někdy i k nám;).
  • Přednášky, kurzy, semináře - navštivte zajímavé přednášky, místa, kde se něco dozvíte, nějak Vás obohatí o nové zážitky, myšlenky, zkušenosti. Ať už je to cestovatelská přednáška o Vietnamu, nebo přednáška na téma Sebevědomí nebo jen prohlídka blízké galerie. Všude se dozvíte něco nového, něco nového uvidíte, zažijete, poslechnete si jiné myšlenky, nápady, získáte jiný pohled na spoustu věcí, nahlédnete pod pokličku toho, že se dá žít i jinak. Setkávejte se se zajímavými lidmi, kteří Vás mohou nakazit svým myšlením a jejich energií. Já jsem nedávno absolvovala besedu s Jaroslavem Duškem a přednášku Lenky Černé, o tom jak restartovat svůj život. Informace na Vás zapůsobí jako energy drink a najednou budete mít do všeho větší chuť! 
    Přednáška Lenky Černé v Ostravě - Restart života a spoustu inspirativních myšlenek
  • Odpočinek a relaxace - jsou velice důležité! My, pracující lid, jsme zvyklí, že všechno zvládneme, pracujeme i přes únavu, nachlazení, bolest...Po nějakém čase většina těl řekne DOST a přihraje nám do cesty větší kalibr - nemoc. A to už je zle! Když jsme nemocní, tak nám najednou přestane záležet na pracovní výkonnosti, na tom kolik máme peněz nebo jestli nám už rok teče kohoutek v koupelně. Chceme jen být opět zdraví, abychom mohli znovu sportovat, chodit ven do přírody, dělali všechny věci, které jsme do teď nestíhali kvůli práci a povinnostem našeho života. Nemoc je velká stopka a příležitost k transformaci. Nemusí k ní ale vůbec dojít! Je to až poslední volaní naší duše a našeho těla po odpočinku. Prvním příznakem je únava! Pokud chodíte domů unavení, bez energie a chuti do čehokoli, je to signál pro Vás, že je třeba VÁŽNĚ odpočívat. Sami možná víte, že když jste unavení, vnitřní motivace rapidně klesá a je skoro nemožné se přimět k nějaké akci. Není nic lepšího pro zvýšení pozitivní motivace než relax. Dopřejte si den klidu, sledujte filmy, čtěte, zajeďte si do přírody, jen tak buďte, nedělejte vůbec nic, seďte, vychutnávejte přítomnost, dopřejte si wellness, saunu, masáž, něco dobrého...cokoliv, o čem víte, že je pro Vás uvolňující, relaxační a vyživuje to Vaši duši (cítíte se blaženě). I kdyby to bylo jen sezení v poklidu doma na gauči. Dopřejte si to. 
    Odpočívat můžete i jógově - třeba na víkendu v horách při odpolední Jóga nidrře
  • Stanovte si menší cíle - než jaké skutečně máte! Už před pár měsíci jsem psala o principu Mini návyků (MiniHabits). Je to velice jednoduché a taky efektivní, když chcete něčeho dosáhnout.Stanovte si nějaký cíl, co nejvíce ho konkretizujte, popište cestu jak ho chcete dosáhnout a pak ho „zmenšete", až skoro k hranici směšnosti (př. chci uběhnout 5 km, takže budu každý týden chodit běhat 3x 30 min do parku za domem. = cíl. Zmenšení = 1x týdně se půjdu svižně projít do parku). Celý princip je založený na tom, že často si dáváme příliš vysoké cíle, jejichž dosažení nám podvědomí blokuje. Vlastně tomu vnitřně ještě před realizací nevěříme a tak selháváme v koncovce. Nedaří se nám cíl naplnit. Když si stanovíme menší cíle, postupně se budeme propracovávat krok za krokem k tomu, co chceme a nevzdáme to hned zpočátku, protože to bude příliš těžké, náročné na čas...apod. Naše motivace bude o to větší, protože se nám bude snadněji a lépe dařit plnit své závazky v cestě za tím, čeho chceme dosáhnout.
Mým cílem bylo zvládnout pozici Vrány (Bakásana). Zpočátku mi nešlo udržet rovnováhu na dlaních, tak jsem zkusila jednodušší variantu - „mini vranku":) A ta šla. Naučila jsem se v ní, jak zapojit svaly na břiše a na pažích a plná pozice mi pak do týdne začala hezky jít. Pomaličku, polehoučku, krůček za krůčkem až ke konečnému cíli.
Umění motivovat sám sebe je důležitá součást osobního růstu i sebepoznání. Naučí Vás to o sobě něco nového, zjistíte, jaký na Vás mají určité vnější a vnitřní stimuly a navíc se s nimi postupně naučíte pracovat a používat je v každodenním životě. Pokud zapojíte do svého života především vnitřním motivaci, třeba už nebudete potřebovat, aby Vás motivoval někdo zvenčí. Naučíte se sami, jak jednoduše a rychle dosáhnout toho, čeho chcete.
Ať se Vám to daří!!!

Vaše P. 

2 komentáře:

  1. Nádherný článek! Jako blogerku tě mám hrozně ráda, taky se věnuji józe a tvé články se mi moc líbí. :) Akorát, že když sis přejmenovala blog, tak už nebyl k nalezení a já ho našla až teď. Takže jsem moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee to mě moc mrzí, vůbec jsem nevěděla, že nebyl k nalezení :o děkuji mic za přízeň, moc si toho vážím! <3

      Vymazat