10. května 2016

Jak si vytvořit vlastní jógovou sestavu

Nápad ta tento článek mi ležel v hlavě už dlouho, protože vím, že nejtěžší na tom něco dělat, je s tím začít. Těžko ale s něčím (např. s jógou) začínat, když člověk neví jak na to, netuší jak řadit jednotlivé asány za sebou a jak by měla třeba taková ranní sestava pro protažení vypadat. Trochu Vám s tím pomůžu a poradím, jak si sami doma z pohodlí svého obývacího pokoje můžete sestavit vlastní příjemnou ranní jógovou rozcvičku, třeba jen na 10 minut (ale klidně i delší, pokud budete chtít:)

Ze všeho nejdříve je třeba si říct kolik vlastně těch jógových pozic existuje. Nejspíš se teď leknete, ale staré jógové spisy uvádějí, že je jich kolem 8,4 miliónů:D To je docela vysoké číslo, které by s cvičením snad nestačilo ani na jeden život. Nicméně texty dále uvádějí, že za základní se považuje 84 z nich. To je stále poměrně vysoké číslo. Upřímně, sama netuším kolik jógových pozic vlastně v průběhu své praxe praktikuji, ani kolik jsem jich zatím zvládla vyzkoušet. Nemusíte znát každou jednotlivou asánu, stačí znát pět základních dělení jógových pozic, které Vám zjednoduší jejich výběr pro vlastní cvičení. Za základní se považuje těchto pět druhů jógových pozic: 
  • balanční pozice - pozice, kdy je třeba nějakým způsobem hledat rovnováhu, balanc. Většinou jsou to pozice na jedné noze, na stranách či na rukou. Pomáhají harmonizovat pravou i levou stranu těla a taky zlepšují schopnost koncentrace, zklidňují rozdováděnou mysl a působí proti nervozitě. Patří zde např. pozice stromu, trojúhelník, prkno na straně, tanečník, bojovník 3 apod.
  • obrácené pozice - pozice, kdy je srdce níže než hlava. Takovéto pozice velice významně podporují náš organismus, pomáhají zlepšovat imunitu, posilují krevní oběh a celkově mají blahodárný vliv na smyslové orgány uložené v hlavě. Prokrvují mozek, zlepšují koncentraci. Pozitivních účinků je celá řada. Mezi tyto pozice patří např. svíčka, stoj na hlavě, na předloktí, na rukou, pozice polovičního keře, pozice lebky apod.
  • předklony - pozice které aktivně ovlivňují ohebnost páteře, pomáhají protahovat jednotlivé meziobratlové prostory (uvolňují ploténky), ve velké většině protahují zadní stranu stehen, podkolenní jamky a achyllovy šlachy. Uvolňují bederní oblast, také oblast pánve, oblast mezi lopatkami, krk a šíji. V předklonu dochází k výraznému prokrvení oblasti hlavy, takže také podporují činnost mozku a orgánů v hlavě. Předklon také symbolizuje pokornost, doporučuje se pro zklidnění a zjemnění našeho ega, navození pocitu vděčnosti (lidem s velkým egem, či přespřílišným sebevědomím se dělají hůře:)
  • záklony - pozice, které otevírají oblast hrudníku, zároveň stlačují oblast mezi lopatkami a pomáhají protáhnout bederní páteř. Otevření hrudníku má výrazný vliv na naše dýchání. Tyto pozice se ve velké většině řadí mezi tzv. hathény - pozice, které umožňují izolované dýchání do určité části plic, kterou prokrvují a zlepšují tak jejich celkovou činnost. Pomáhají při problémech s astmatem, dýchacími obtížemi, průduškami apod. Oblast hrudníku je také místem, kde je umístěna čtvrtá čakra - Anaháta, oblast lásky, citů. Záklony podporujeme její činnost. Mezi záklonové pozice řadíme asány jako je ryba, velbloud, kobra, sfinga, pozice plného mostu, pozice luku, tanečník, holubí král apod. 
  • zkruty nebo také twisty - rotační pozice, kdy jdeme do rotace v určité části trupu. Lze zde zařadit také spinální cvičení, kdy dolní část těla, jde na jednu stranu, horní část je statická a hlava se vytáčí do druhé strany. Tyto pozice výrazně energizují organismus, protahují svaly na břiše a zádech, pomáhají detoxikovat a zbavovat naše tělo toxinů, masírují vnitřní orgány a tak stimulují jejich funkci, působí pozitivně na naše trávení a vylučování. Patří zde např. Matsjendrova pozice, rotace do stran apod. Úklony jsou pak doplňkem ke všem předcházejícím druhům a jejich zařazení je tak více než vhodné. 
To jsou pouze základní skupiny pozic, ty se mohou dělit ještě podrobněji na různé podskupiny, ale to je podle mého už zbytečně podrobné:) Pro Vás je důležitý fakt, že v rámci cvičení je dobré zařadit alespoň jeden cvik (asánu) z každé výše uvedené skupiny. S výběrem pozic je to čistě na Vás, pokud asány neznáte nebo si nevíte rady jaké vybrat, doporučuji podívat se buď do nějaké knihy jógy či poohlédnout se na internetu či youtube, stačí zadat klidně i název skupiny a vyjede Vám spousta obrázku s podrobným popisem jak danou asánu provádět. Nebojte se zkoušet, není to žádná věda:) Pokud už nějaký čas cvičíte, tak jednotlivé pozice možná znáte a dokážete si je sami do skupin zařadit:) Mě se velice osvědčilo před samotnými pozicemi zařadit také jedno dynamičtější cvičení pro zahřátí se a to je Pozdrav slunci, to jak se provádí najdete v mém dřívějším článku tady. Ráno ho opakuji 3-5x, do více opakování se mi nechce, ale sami uvidíte, jak Vám to bude příjemné. 

Na závěr doporučuji si pozice napsat pod sebe, tak jak je chcete cvičit a papír si buď ze začátku položit vedle jógamatky nebo někde na viditelné místo. Taky doporučuji vždy když budete dělat záklon, jako další zařadit pozici předklonovou, jako kompenzační. U záklonů si rovněž dávejte pozor na přílišné prohnutí beder, pomáhá zatlačení pánve směrem dolů do země, zpevnění hýždí. Tím nedojde k tak silnému prohnutí a bedra jsou tím chráněna. U balančních poloh dobře pomáhá určit si jeden vizuální bod, směr pohledu tzv. Drišti, ukotvení se do jednoho bodu. Pozice se pak stává stabilnější a koncentrovanější. U obrácených pozic, kde je váha na ploše hlavy si dávejte pozor na krční páteř. Pokud víte, že s ní máte problémy, tyto pozice vynechejte a zkuste zařadit nějaké, kde váha není na hlavě,

Teď už jen stačí vzít papír a tužku a začít psát seznam pozic, které máte rádi, které se Vám dobře cvičí, pak přidat i ty, které nejsou tak oblíbené a vybrat z nich opět od každého jednu. Ať je cvičení jak příjemné, tak zároveň výzva. Důležité je, aby Vás to po skončení i v průběhu cvičení bavilo. Když budete otrávení, že musíte cvičit takové a makové pozice ještě před tím než začnete, tak je jasné, že ani nezačnete:) Udělejte si cvičení pro sebe, taky v pozicích se snažte najít si takovou, která bude vyhovovat Vám. Nemusí nutně vypadat jako na obrázku v knížce, ale musí být přijatelná pro Vás. Vaše tělo Vás časem do pozice pustí hlouběji a asána se pro Vás stane pohodlnější a příjemnější. No a úplně nakonec snad jen jedna má vlastní rada - důležité je začít! Kdo nezačne, nic nezažije:) 

Chcete se ještě na něco zeptat? Už jste si vytvořili svoji vlastní sestavu? Podělte se se mnou o ni, budu moc ráda za každý komentář:) 

Vaše P. 

(obrázky převzaty z: tantra-joga.cz)

10 komentářů:

  1. Můžu se zeptat, proc neni vhodne cvicit svicku pro lidi,kteri maji ptoblem se stitnou zlazou? Na lekci mi byla doporucena pouze lehci forma svicky,kdy lezite na zadech a mate pouze zvednute nohy vzhuru. Dekuji za odpoved a preji krasny den! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Obecně se svíčka jako jedna z mála ásan právě pro optimalizaci štítné žlázy doporučuje. Netuším však ale o jakou konkrétní poruchu se u Vás jedná, možná se lektor chtěl vyhnout její přílišné stimulaci. U svíčky je totiž výrazně stlačená oblast krku, dochází tedy i k ovlivnění, stimulaci právě štítné žlázy. Pokud trpíte její nedostatečnou funkcí,tak bych Vám ásanu spíše doporučila, pokud naopak nadprodukcí tak bych svíčku zařadila v omezené míře. Dejte určitě také na vlastní pocit, pokud v pozici nebo po jejím odcvičení budete cítit nepohodlí nebo nějaký jiný diskonfort, vyřadila bych ji úplně:)

      Vymazat
  2. Skvělý článek Peťo. Jógu miluju čím dál víc a vaše články taky :-) Jinak já cvičím pravidelně bikram jógu a doma pro sebe cvičím první sérii ashtangy, chystám se na kurz i druhé série, protože mi v první chybí záklony, které mojí páteři dělají moc dobře.

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, s láskou k józe to máme stejné:) ashtanga jógu mám taky velice ráda, ráda ji cvičím ale nejsem v tomto zatím důsledná. Druhá série už musí být docela mazec, kam se chystáte na ws nebo kurz?možná bych se připojila:)

      Vymazat
  3. Počítá se obrácený trojúhelník jako zkrut?

    Jinak já jsem si svojí sestavu asi vytvořil podle hodin staré učitelky, ke které už moc nechodím. Myslím, že většinou cvičím pokaždé přibližně stejně. Její hodiny si byly navzájem hodně podobné. Postupně jsem ji modifikoval podle současné učitelky.

    Snažím se zařazovat ásány, které mi nejdou, ale nestíhám je všechny, poněvadž je jich hodně :-)

    Pozdravů Slunci (B) dělám hafo. nepočítám je, ale koukám se vždycky na čas a cvičím je aspoň dvacet minut. Áček udělám taky spoustu, poněvadž cvičím vinyjásu, a v té se dělají pořád.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký den Radku, ano obrácený trojúhelník je určitě zkrut:)
    já taky nestíhám zařazovat všechny asány, to by člověk pak cvičil celý den, ale snažím se pokaždé trochu měnit, abych vyzkoušela i ty, co jsem už dlouho necvičila. Pak mám vždy nějakou, kterou se chci naučit a vypilovat, tu cvičím pravidelně každý den.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. No já mám právě teď tři ásány, které mi opravdu nejdou, ale většinou se dostane jen na dvě. Jsem líný.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek! :)Také mám vytvořenou vlastní jógovou sestavu, která mi většinou trvá přibližně 30-45 minut a je v ní obsaženo všech 5 druhů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) je skvělé, že ji máte! Moc fandím a držím praxe při praxi:)

      Vymazat