22. října 2015

Základy praktikování - Jak na pozdrav slunci (Surya Namaskara)

Pozdrav Slunci neboli Surya Namaskar je asi jedna z nejznámějších, nejvyužívanějších a nejoblíbenějších jógových sestav. Název vznikl jako jednoduché spojení dvou sánskrtských slov Surya - slunce a Namaskara - pozdrav, pocta.  Tradičně se cvičí při východu slunce, aby se rozproudila energie v těle. Možná ale málo z Vás tuší, že tato sestava nevznikla v Indii, ale kupodivu v prostředí evropském. Poprvé se začala praktikovat na konci 19. století švédským gymnastou Sendowem, jedná se tedy o poměrně moderní věc, co se vývoje jógy týká. Řazení asán bylo inspirováno švédskými gymnastickými systémy a dalo vzniknout systému a řazení pozic, tak jak se cvičí dnes. Zajímavostí je, že původně sestava sloužila jako silový trénink pro muže! Až poté si sestavu vzal pod svá křídla Krišnamačarija a zakomponoval ji do svého systému praktikování jógy v Mysorském paláci v Indii. A tak pozdrav slunci cvičíme dnes v několika variantách, z nichž nejznámější jsou varianta A (klasická) a varianta B (ashtangová). K dnešnímu dni existuje něco kolem 20 až 30 možných verzí Pozdravu slunci.

Jelikož se jedná o sestavu několika jógových pozic, při jejím cvičení jde o jistou dynamiku pohybu. Do jednotlivých pozic se plynule prochází, nedělají se dlouhé výdrže, všechny pohyby jsou v souladu s plynutím dechu. Toto plynutí je při praktikování pozdravu velmi důležité - správné dýchání vede ke koordinaci pohybu a rozproudění tělesné energie, očistě organismu a jeho harmonizaci.

Pravidelné praktikování Surya Namaskar má mnohé pozitivní účinky na lidský organismus.Zmíním podle mne jen ty nejdůležitější - posílení a protažení celého svalového systému těla, zklidnění psychiky a harmonizaci vnitřních orgánů, detoxikace organismu a zmírnění napětí a stresu. Pokud cvičíte Pozdrav slunci ráno tak mezi nepřehlédnutelné pozitiva patří to, že Vám dodá velmi rychle energii do nadcházejícího dne a krásně Vás probudí. Čím lépe zvládnete praktikování Pozdravu slunce, tím více bude sílit Vaše tělo a Vy můžete navyšovat počet opakování sestavy. Obecně (dle jógové školy, kterou studuji) se uvádí, že by zdravý člověk měl každé ráno dělat minimálně 20 opakování Pozdravu Slunci. Pokud jste při cvičení hodně rychlí, tak to zvládnete ani ne za 10 minut;) Také prý platí ještě jedno pravidlo: „Pozdravů slunci bys měl praktikovat denně tolik, kolik ti je let". To je k zamyšlení, nemyslíte? ;)
Ne nadarmo se některé pozice v Pozdravu slunci jmenují Pes :)

Protože Surya Namaskara je komplexním cvičením na protažení a posílení celého těla, zařazuji ho při svém cvičení na začátek a na něho pak plynule navazuji další asány nebo se točím v takové věčně smyčce pozdravů, do kterých jednotlivé asány vkládám.

Celá sestava má 12 fází, pozic. Začíná se ve stoje v pozici hory (Tadásána), pokračujeme vedením dlaní k hrudní kosti (Namaskara mudra) s výdechem. S nádechem otevřeme hrudní koš a pošleme spojené dlaně a paže ke stropu, mírně se prohneme v hrudní páteři - zdravíme Slunce, s nádechem. S výdechem přejdeme do pozice hlubokého předklonu (Utanasána), dlaně máme položené celou plochou podél chodidel. Následuje nádech s přechodem do hlubokého výpadu, levá noha odkročí dozadu za nás, položíme levé koleno a nárt. Pravá noha zůstává vepředu mezi dlaněmi. Můžeme setrvat jeden nádecha a pak s výdechem odtlačíme tělo do dlaní a přeneseme se do pozice Střechy, neboli Psa hlavou dolů (Ádhó Mukha švánásána). S nádechem plynule přeneseme váhu opět na dlaně a přecházíme do Prkna. S výdechem jdeme se zpevněným tělem dolů do kliku (Čaturanga Dándásána) či do Píďalky (kolena, hrudník a brada na podložce, zadeček vystrkujeme ke stropu). Z pozice se s nádechem protáhneme na dlaních dopředu, otevřeme hrudník, zapřeme se do dlaní a jsme v pozici Psa hlavou nahoru (Urhva mukha švánásána). S výdechem se odtlačíme od dlaní opět do pozice stříšky. Nádech a levá noha vykročí směrem dopředu mezi dlaně - pozice hlubokého výpadu, pravá jde kolem na nártem na podložku. S výdechem pak pravá noha přikročí k levé - hluboký předklon (Utanásána). S nádechem rolujeme páteř obratel po obratli pomalu s plynutím dechu nahoru do stoje (Tadásána) a s posledním výdech vracíme spojené dlaně před hrudník.

Tento postup označuje jedno kolo Pozdravu slunci, tak jak ho cvičím při svém praktikování já:) Pokud si chcete vyzkoušet tuto jednoduchou sestavu, pro lepší pochopení a vizualizaci jednotlivých pozic, přikládám jednoduché schéma v angličtině (inhale = nádech, exhale = výdech).

Postupné řazení pozic v pozdravu 
Krásný den a ať se Vám dobře cvičí a praktikuje! 

Namaste P. 



Žádné komentáře:

Okomentovat