29. listopadu 2013

Jóga není jen pro štíhlé ladné ženy

Setkávám se na lekcích s mnoha různými lidmi, ve většině případů ženami. Jak je to s ženami a muži na józe jsem už psala v předchozím článku Dnešní příspěvek je věnován lidem, ženám i mužům, kteří z nějakého důvodu nejsou v kondici, trpí nadváhou nebo jsou nemocní a myslí si, že cvičení pro ně zkrátka není.

Dianne Bondy

Jógu mohou praktikovat úplně všichni - mladí, staří, velcí, malí, tencí, tlustí. Jóga je tady pro všechny. Je to velmi vhodné cvičení ke zlepšení nějakého problematického ztuhlého místa, řešení problému (např. bolest krční páteře) stejně tak, jako slouží k posílení celého těla. Je vhodným fyzickým i rehabilitačním cvičením, způsobem jak řešit nepohyblivost kloubů, zdravotní obtíže, nadváhu a mimo jiné psychické problémy. Není to jen fyzické cvičení (jak si mnoho lidí myslí), jóga je ucelený systém práce na sobě a s vlastním tělem. Vede k pozitivním změnám jak tělesným tak duševním. 

Nejvýraznější a nejlépe uchopitelnou částí jógy je fyzickému cvičení - asány.  Možná si myslíte, že s kily na víc už se nic moc dělat nedá, třeba Vás ve cvičení nebo pohybu omezují natolik, že jste se rozhodli myslet si, že žádné cvičení nezvládnete. Nebo Vám doktoři řekli, že už nikdy nemůžete cvičit/běhat/tančit... v těchto případech si zkuste zamyslet: "Co si ve skutečnosti myslíte a cítíte Vy? Dáte na soudy ostatních nebo se spíše zaměříte na svůj vnitřní hlas? Říká Vám, že to máte vzdát a smířit se s realitou? Źe už nikdy na světě nic nezměníte?". I Vy to určitě dokážete, jen si musíte naslouchat. 

My, lidé, jsme se tomu odnaučili. Nevnímáme signály našeho těla volajícího po změně. Přehlížíme příznaky nemocí, jen abychom nemuseli odpočívat a odcházet z práce. Přitom je to ale tak přirozené a jasné. Lidé radši dají na názor někoho jiného. Je to jednoduché a pohodlně. Naslouchání sobě samému je také jednou z důležitých částí praktikování jógy. Vede nás to k většímu vědomí vlastního těla, jeho signálů, ale také přítomného okamžiku. Zkuste naslouchat svému tělu, tak často, jak jen to jde. „Bolí mne dnes něco? Jak se dnes ve svém těle cítím? Je mi v něm pohodlně nebo bych chtěl něco změnit?" Možná budete překvapeni, že Vám Vaše tělo odpoví. 

Lidé s nadváhou nebo kily navíc jsou často právě těmi, kteří sami sebe a své problémy přehlížejí a svému tělu nenaslouchají. Výbornou knihou k tomuto tématu jsou publikace od psycholožky Doreen Virtue - Zbavte se svých kil bolesti, V zajetí jídla nebo Léčení příčin nadváhy a přejídání. Pokud chcete jógu zkusit i s kily navíc, vřele ji jako cvičení doporučuji a zde je pár důvodů proč to opravdu vyzkoušet: 
  • Velmi rychle začnete vidět a cítit změnu - pokud máte nadváhu, tak se u Vás výsledky dostaví daleko dříve než u lidí s menší hmotností. Je to tím, že v sobě zadržujete velké množství vody a škodlivých látek, které se při cvičení začnou odbourávat. Proto rychleji zhubnete, ale více práce budete mít s tím, si váhu udržet. 
  • Jóga není jen cvičení - každý má jinou cestu a důležité je najít si tu svou. To platí i o józe. Baví Vás zahradničit, starat se o auto, vařit? I to může být jóga. Jóga znamená v překladu spojení. Takže jakákoliv aktivita, která Vás odpoutá od okolního světa a spojí Vás se svým vnitřním já, s okamžikem Tady a Teď, může být jógou. Pokud Vás fyzické cvičení spíše stresuje, zkuste se ze začátku zaměřit na dýchání. Dech je naší důležitou součástí a jeho pozorování je výbornou meditační a koncentrační technikou. Dýchání zklidňuje mysl. Při rozčilení mnoha lidem pomůže zhluboka se nadechnout a vydechnout. Dech má velkou sílu, nepodceňujme ho!
  • Vaš zdravotní stav se zlepší - cvičením, ba i dýcháním, promasírujete vnitřní orgány. Dále při cvičení asán protáhnete klouby a prohřejete svaly. Fyzické praktikování jógy přináší detoxikaci organismu. Navíc některé pozice přispívají k prevenci a léčbě nemocí jako je rýma, chřipka nebo migréna. Cvičením si také posilujete přirozenou imunitu,
  • Zrychlí se Vám metabolismus - rychlejší metabolismus = rychlejší spalování. To znamená, že se Vám bude i lépe hubnout.
  • Začnete si sebe Vážit a mít se rádi - až se Vám povede nějaká pozice kterou jste dříve nezvládali, budete na sebe patřičně hrdí. Praktikováním jógy zjistíte, že ohnout se ke špičkám není samozřejmostí a že až se Vám to v budoucnu povede, budete za to své tělo milovat. Začnete si vážit každého pohybu, který Vám dovolí udělat a v momentě kdy Vás pustí dál, mu budete vděční. Važte si svého tělo neboť jak mnoho jogínů říká - Vaše tělo je Váš chrám. záleží na Vás jak si ho vyzdobíte. 
Na závěr bych Vám chtěla ukázat jednu inspirativní ženu. Jmenuje se Dianne Bondy a je majitelkou webového "studia jógy". Jedná se o stránku, která má za cíl inspirovat lidi všech tvarů, barev a velikostí, aby se nebáli a jógu zkusili. I přes to, že nevypadá jako většina lektorů jógy, je cvičitelkou jógy na plný úvazek a přispívá na mnoha webových stránkách věnovaných právě józe. Pro inspiraci se třeba můžete přečíst její články na DoYouYoga.com

Krásný inspirativní den, Namaste, P. 

Dianne Bondy





Žádné komentáře:

Okomentovat