4. listopadu 2013

Co mě čeká na první hodině jógy


Když jsem se rozhodla poprvé navštívit lekci jógy, neměla jsem vůbec tušení co si vzít na sebe, jestli cvičit v botách, brát si sebou pití, ručník atd. První hodina proběhla v poklidném a velmi pomalém tempu, takže jsem nepotřebovala ani pití, ani ručník. Nicméně je třeba rozlišovat na jaký typ lekce se chystáte. V dnešní době existuje nepřeberné množství různých "stylů" a forem jógy a člověk zpočátku neví jak se v tom vyznat. Povím Vám pár fíglů, jak rozpoznat z názvu hodiny nebo kurzu jógy jaká hodina Vás vlastně čeká.

  • Slow yoga neboli Pomalá jóga - jóga v pomalém tempu, zaměřená především na protažení těla, svalů a šlach, často mívá nějaký zdravotní aspekt, např. Jóga pro zdravá záda. Do této skupiny patří velká řada různých cvičení jako Relax yoga, Yin yoga, Hatha yoga, Spinální yoga atd...
  • Flow yoga neboli Plynulá jóga - jóga, kde základem je plynulý přechod mezi jednotlivými pozicemi. Nenechte se mýlit, může se jednat i o velice intenzivní a fyzicky pojaté cvičení ;) flow není zárukou poklidného cvičení bez pocení. Často označována slovem dynamická jóga. 
  • Vinyasa yoga - typ plynulé jógy, kde se jednotlivé jógové pozice váží s plynutím dechu. Pozice jsou spojeny tzv. Vinyásami - plynulými přechody z jedné pozice do druhé. 
  • Ashtanga yoga - cvičení, ve kterém je ucelený systém pozic. Pokaždé, když jdete na lekci cvičíte stále stejnou sestavu pozic do doby, dokuď nejste připraveni pokročit na další úroveň, kde opět cvičíte stále stejné pozice, s tím rozdílem, že jsou těžší a náročnější než na úrovni předtím. Zmiňované úrovně jsou 4 a jediným pro mne známým člověkem, který cvičí všechny 4 úrovně je Kino McGregor. Pokud ji neznáte, podívejte se na její videa na youtube.com. Ashtanga je velmi oblíbený a nejčastěji praktikovaný systém cvičení jógy ve světě. Podobnou mladší sestřičkou je tzv. Prana Vashya yoga.
  • Specializované jógy - cvičení zaměřené na určitou oblast nebo skupinu lidí, např. Jóga pro děti, jóga pro těhotné (gravid yoga), jóga pro seniory, jóga pro ženy (Tantra joga - Mohendžodáro)
  • Hot yoga - nejznámější je asi Bikram yoga, která se teď masově šíří Českem a získává si čím dál větší oblibu. Jedná se o systém cvičení složený z 26 pozic Hatha jógy a 2 dechových cvičení, který se cvičí v uzavřené místnosti vyhřáté na 42 stupňů. Kdo nevyzkoušel neumí si ani představit, jak se tam člověk potí :D
Toto je jen základní výtah ze všech různých typů a forem, určitě najdete ve studiích i jiné nabízené formy. Dost často se stává, že se názvy jednotlivých stylů jóg prolínají např. Ashtanga Vinyasa yoga, Vinyasa slow yoga, Vinyasa flow yoga, Hot vinyasa yoga atd...No v tom aby se prase vyznalo, že?:)

Konečně se Nám podařilo jakš takš rozluštit podle názvu na co jsme se to vlastně přihlásili, ale co teď na sebe, co sebou vzít, nevzít? Co mám na první hodině čekat? Tady je pár rad a základních poznatků, na které se na první lekci zaměřit a připravit: 

  1. Pohodlné oblečení - na jógu nepotřebujete žádnou speciální obuv ani tenisky, stačí Vám cvičit na boso nebo pokud jste choulostiví na chlad, tak v ponožkách. Existují speciální protiskluzové ponožky přímo na cvičení jógy, sama jsem si teď jeden pár objednala a jsem zvědavá jak se v nich budu cítit. Odkaz přikládám pokud by někdo měl zájem: Toesox  od mojí oblíbené a krásné jogínky Kathryn Budig. Co se oblečení týče, na internetu a v kamenných obchodech naleznete velké množství oblečků všeho druhu speciálně na jógu. Pokud ale mohu radit, osobně dávám přednost legínám a tílku bez rukávu, plus ještě na mé dlouhé vlasy čelence, aby mě vlasy nerozčilovaly při cvičení:). Ale každý se cítí dobře v něčem jiném. Hodně jogínů nosí na cvičení turecké kalhoty, což je také fajn varianta:) Základem je taky dobrá sportovní podprsenka s ohledem na různé záklony, předklony a obrácené pozice, které Vás na lekci mohou čekat. Já používám sportovní podprsenky z Tchiba a mohu je jen doporučit. 
  2. Karimatka na cvičení jógy - pokud jste úplný začátečník, tak nejspíš nevlastníte tzv. "jógamatku". Nebojte se vlka nic, v zavedených studiích, kde se jóga cvičí mají dostatek karimatek na cvičení pro všechny nově příchozí...nemusíte si tedy dělat hlavu s nákupy. Stejné je to s různými pomůckami na cvičení, ve studiích jsou běžně k půjčení. Pokud se ale chystáte s jógou navázat hlubší kontakt, tak bez jógamatky se neobejdete.
  3. Voda - během cvičení jógy a krátce před ní není doporučováno pít. Je to především kvůli tomu, že hlavním cílem cvičení je prohřát tělo, tedy i svaly a šlachy, které se cvičením primárně protahují. Voda by organizmus ochladila a to nechceme;)
  4. Budu na lekcích zpívat? - Ano, pokud jdete na skutečnou lekci jógy, nemyslím teď např. fit jógy nebo powerjógy do některého z fitcenter, tak budete před samotným cvičením většinou zpívat nebo recitovat mantry.  Mantry jsou sánskrtské texty (útržky védských textů), které fungují jako jakési uvolnění před samotným cvičením a hlavním cílem je vyčistit mysl a poslat do světa trochu pozitivní energie pramenící ze zpěvu. Nikdo Vás ale do zpěvu nutit nebude, pokud zpívat nechcete, tak prostě nezpívejte. 
  5. Asány - neboli pozice. Každá asána má své české i sánskrtské (indické) jméno. Každý učitel jógy používá jména podle toho jak je mu to příjemné, takže se může stát, že dva učitelé na Vás budou mluvit jinak, ale budou myslet stejnou pozici. Takže když Vám někdo například řekne, ať si lehnete do Shavasány, je to to stejné jako by Vám jiný učitel řekl ať zalehnete do pozice mrtvého:) Většinou na Vás ale budou mluvit česky, takže se nemáte čeho bát:) Já sama se ještě stále názvy v sánskrtu učím a občas jsem na hodinách dost zmatená, když někdo vysloví pozici, kterou ještě neznám.
  6. Meditace - meditovat na lekcích jógy není přímo zvykem, většinou se k meditaci přiblížíte jen na konci lekce ve formě relaxace v pozici mrtvého (Shavasána), což je nejpříjemnější část celé lekce, většinou spojená s uvolněním jednotlivých částí celého těla. Občas se stává, že Vás hodný pan lektor jemně namasíruje vonným olejíčkem a to je pak teprve lahoda:)
Tak a máme to zdárně za sebou, absolvovali jsme lekci. Snad Vám tento strohý seznam bude nápomocný až se třeba i Vy rozhodnete jógu vyzkoušet na vlastní kůži. Pokud máte strach nebo předsudky, zkuste je překonat a jít na lekci zcela neovlivněni, s volnou myslí, otevřeni všem novým poznatkům, které k Vám během hodiny budou přicházet. 
Uvidíte, že si nejen skvěle zacvičíte, ale i zklidníte mysl, na chvíli zapomenete na to, že Vám doma křičí děti, hladoví partner/ka, v poště se Vám kupí účty, byt už týden nikdo nevysál a zítra musíte jít zase do "hrozné" práce. :)

Mnoho hezkých poklidných chvilek s cvičením i bez něj, 

Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat