17. srpna 2016

Základy praktikování II - Chandra Namaskar (Pozdrav Měsíci)

Blíží se nám doba úplňku, již zítra 18.8. 2016, se opět po měsíci dočkáme toho čarovného dne, proto jsem se rozhodla navrátit se opět trochu ke kořenům a základům praktikování jógy. Ve dnech úplňku do své praxe zařazuji už pravidelně jógovou rozcvičku známou jako Chandra Namaskar, neboli Pozdrav měsíci. Stejně tak jako je Slunce opakem Měsíce, světlo opakem tmy, tak je i tento pozdrav opakem dynamického Pozdravu slunci. Na jógových lekcích se s ním setkáte málokdy, výjimečně ho někteří lektoři zařazují při úplňku nebo v rámci večerních pozdních hodin. A nebude to jiné ani v mém případě:) Pokud Vás článkem nalákám, tak si ho společně zítra vyzkoušíme v 17:45 ve Studiu Silueta v Havířově.

Proč se tato „rozcvička" zařazuje při úplňku? Protože chandra znamená v překladu měsíc. Při úplňku se cvičí, aby se měsíci vzdal hold, při cvičení večer je to poděkování odcházejícímu dni a pomyslným přivítáním dne nadcházejícího. Samotná sestava je jakousi pantomimou toho, co jsme v ten den zažili, co si chceme uchovat do dne následujícího a co naopak chceme nechat odejít. Díky řazení a výběru cviků je použitelná a vhodná pro zklidnění, harmonizaci a odpočinek organizmu, celkově uklidňuje a ladí tělo ke klidnému usnutí a spánku. Je jinovým plynutím v jangovém světě dynamické jógy a uspěchaného životního stylu dnešní doby.
Spojení této sestavy při úplňku se tak samo nabízí. Úplněk je dobou, kdy bychom měli svému tělu dopřát klid, plynutí a relaxaci. Už starověké civilizace pociťovali a vnímali vliv nebeských těles všude kolem nás, ale i v nás samých. Při úplňku energie v nás stoupá (tak jako energie měsíce ovlivňuje např. mořskou hladinu), jsme více roztěkaní, nesoustředění a můžeme pociťovat nahromadění energie v těle - migrény, bolesti hlavy apod. To vše nás odpojuje od matky země, proto je důležité při úplňku toto spojení opět nalézt, navázat ho a podporovat. Uzemňovat se, abychom silný vliv měsíce pomohli vyrovnat a zklidnit. Možná i díky tomu vznikaly rituály, které měli sloužit k uzemnění, zklidnění. Takovým malým rituálem se Vám může stát i cvičení Pozdravu měsíci nebo pravidelná meditace.

Není náhodou, že mnoho žen mívá kolem úplňku menstruaci. Měsíční cyklus = ženský cyklus. Právě ženy jsou na cykličnost měsíce, ubývání a dorůstání, napojeny více než muži a svým cyklem dokáží zrcadlit průběh měsíčních fází. Žena je symbolem Jinu, tmy, chladu, jejím nebeským tělesem je právě měsíc. Oproti tomu muži zastupují Jang, energii, světlo, dynamiku, teplo, v literatuře je jim jako symbol přisuzováno Slunce.
Z těchto informací se dají obecně vyvodit účinky těchto dvou sestav - Pozdrav Slunci pomáhá energii rozproudit, Pozdrav měsíci naopak uklidňuje.

A jak se Pozdrav měsíci cvičí? Velmi pomalu, procítěně, introvertně se zaměřením na vlastní nitro a pocity v těle. Skládá se z 12 ásan, které jsou řazeny za sebou a plynule se přechází z jedné do druhé. Každá ásanazačíná vždy na levou stranu. Celá sestava by se měla zopakovat 3x v pozvolném tempu.



Převzato od jitka-joga.webnode.cz

Na závěr ještě dodám, že zítřejší úplněk je úplněk Lva ve vodnáři a nastane dopoledne v 11:26 hod, budou jim z astrologického hlediska ovlivněny lýtka, kotníky, holenní kosti, achillovy šlachy, bérce, svaly na předloktí a také štítná žláza,. Proto dávejte na tyto části pozor a nezatěžujte je náročným cvičením (běh apod.:).

Hlavně klid, žádný stres a nohy v teple,

Vaše P. 

Žádné komentáře:

Okomentovat